Sukat Lakian Lairalta Komiee -langasta

Komiee perusvillasukka


Lanka ja langan menekki


Lakian Lairalta Komiee - sukkalanka (85% suomivilla 15% nylon).

Menekki 100 g - 200 g riippuen kengän koosta ja varren pituudesta. 

Varaa naisten ja miesten sukkiin 200 g lankaa, jos et halua varrettomia tai matalavartisia sukkia.


Neuletiheys


17 s ja 24 krs sileää neuletta = 10 cm. 


Puikot 


Sukkapuikot 3mm tai käsialan mukaan

Resoriin suosittelen 0,5 mm pienempää puikkokokoa, 2,5 mm, jotta resorista tulee napakka mutta joustava.

Tarkoitus on saada pehmeä, mutta napakka pinta, jotta sukat kestävät hyvin myös käyttöä.


Koko


Kengän koko 30 (38) 44Ohje


Luo joustavasti varteen valitsemillasi puikoilla 36 (40) 44 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle 9 (10) 11 s per puikko ja sulje aloitus pyöröneuleeksi. Tarkista, että silmukkarivi on suorassa eikä kierteellä.

Neulo 2 oikein 2 nurin resoria haluamasi pituus. (N.60krs koko 44)

Lopeta kerroksen vaihtumiskohtaan, joka on sukanvarressa takana.


Kantapää


Kantapää neulotaan vahvistettuna 1. ja 4. puikon silmukoilla. 2. ja 3. puikon silmukat jäävät nyt odottamaan.

Vaihda puikot sileään neuleeseen sopivaksi ja neulo 1. puikolla oikein ja siirrä samalla silmukat 4. puikolle. Puikolla on nyt 18 (20) 22 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1. silmukka nurin neulomatta ja neulo nurin puikon loppuun. Käännä työ. 

*Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 1 oikein*. Toista *-* väli puikon loppuun.

Toista näitä kahta kerrosta kunnes sinulla on 4. puikon puolelta laskettuna 18 (20) 22 kerrosta  ja viimeinen kerros on neulottu nurin. Käännä työ.

Vinkki! Helpompi on laskea vahvistetun kantapään nostettuja reunasilmukoita ja kun sinulla on siis 9 (10) 11 nostetun silmukan kerrosta, kantapää on oikean korkuinen.


Kantapohja


Jatka vahvistettua neuletta kantapään ohjeen mukaan.

Neulo 11 (13) 14 silmukkaa, nosta 2 silmukkaa yksi kerrallaan neulomatta oikealle puikolle, siirrä takaisin vasemmalle puikolle  ja neulo ne takareunoistaan yhteen. 1 silmukka kavennettu. (Oikean puolen kavennus) Käännä työ.

Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 4 (6) 6 silmukkaa nurin ja neulo 2 silmukkaa nurin yhteen. 1 silmukka kavennettu. (Nurjan puolen kavennus) Käännä työ.

Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo vahvistettua neuletta, kunnes jäljellä on edellisen kerroksen kavennettu silmukka ja toista oikean puolen kavennus. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu ja puikolla on jäljellä 6 (8) 8 silmukkaa. Jaa silmukat takaisin kahdelle puikoille. 

Poimi kantalapun reunasta 10 (11) 12 silmukkaa ja jatka sukan neulomista pyörönä.

Neulo 2. ja 3. puikko oikein, poimi toisesta kantalapun reunasta 10 (11) 12 silmukkaa ja jatka keskelle pohjaan oikein. Kerroksen vaihtumiskohta pysyy keskellä takana ja jalkapohjan keskellä.


Kiilakavennukset: 

Neulo 1. puikko oikein, kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikko oikein. 4. puikon alussa nosta neulomatta 2 silmukkaa yksitellen oikealle puikolle ja siirrä takaisin vasemmalle, neulo ne takareunoistaan yhteen. Neulo puikko loppuun. Ensimmäiset kiilakavennukset on tehty. Neulo 1 kierros oikein.


Toista kiilakavennukset joka toinen kierros tai jalan muodon mukaan. Välikierroksia voit lisätä joka kerta yhden enemmän, jolloin kiilan pituus kasvaa ja sopii rintavampaan jalkaan paremmin. Jatka kiilakavennuksia, kunnes kaikilla puikoilla on yhteensä 36 (40) 44 silmukkaa.


Jatka sileää kunnes sukan pohjan pituus kantapäästä mitattuna on 15 cm (20 cm) 23,5 cm. Aloita kärkikavennukset.

Neulo 1. puikko oikein kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, neulo 2 oikein yhteen, neulo 1 oikein. 2. puikko neulo 1 oikein, nosta 2 seuraavaa yksitellen neulomatta, siirrä nostetut takaisin vasemmalle puikolle ja neulo takareunoistaan oikein yhteen ja neulo puikko loppuun. Toista 3. puikoilla 1. puikon kavennus ja 4. puikolla 2. puikon kavennus. Neulo 1 välikierros oikein. 

Toista näitä kahta kierrosta, kunnes puikoilla on 16 (20) 24 silmukkaa, 4 (5) 6 silmukkaa per puikko. Kavenna nyt joka kierros, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele hyvin.Viimeistely


Sukat ovat yleensä valmiina käyttöön lankojen päättelyn jälkeen, mutta voit halutessasi kastella ne vedessä, jotta pinta tasoittuu. Villasukalle ei saa käyttää kuumaa silitysrautaa, jotta villakuitu pysyy terveenä ja ehjänä.


Villasukkia ei tarvitse pestä usein, vaan sukan perushoitoon kuuluu ulkoilmatuuletus viikottain tai tarvittaessa. Hienhajut ja pikkuliat lähtee raikkaassa ulkoilmassa ilman suurempaa vaivaa.

Jos sukat täytyy pestä, hyvä villanpesuaine ja kädenlämpöinen vesi ovat parasta. Laita sukat likoamaan pesuveteen. Huuhtele kunnolla ilman hankaamista ja vääntämistä.


Lämpimiä hetkiä!

Suunnittelija Jaana Luhtala 2021


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.